Loading images...

Zomereik
De Zomereik is een kenmerkende soort van de zandgronden van Oost-Nederland. Hij heeft eikels die op een steel zitten. Bij de wintereik zijn de eikels ongesteeld en zitten er vaak enkele bij elkaar. Ook aan de hand van de bladeren zijn deze soorten van elkaar te onderscheiden. De zomereik is toonaangevend in onze wijk. De grote exemplaren dateren uit de tijd dat ze rond het erf stonden van de boerderijen in de wijk. Meer dan 200 insecten zijn direct afhankelijk van de eik.
 

Zwarte els
De zwarte els, ook wel kleverige els genoemd, wordt niet vaak beschouwd als een bijzonder waardevolle houtachtige soort. Het hout is niet zo erg sterk, breekt vaak en verrot snel. De boom komt veel voor in onze wijk. Je ziet de els veel op vochtige plekken. In de winter is het de boom voor de vele wintergasten zoals het sijsje die zich te goed doen aan de zaden. De Els doet aan windbestuiving, zoals veel bomen.
 

Gewone berk
De berk heeft een wit afschilferende bast. Ze houden van veel licht en komen  veel voor in onze wijk. Berken zijn geschikt voor arme zandgrond , klei of zure grond.  Door dat deze bomen een luchtig gebladerde hebben geven ze zo geen zware schaduw als vele andere bomen , dit komt de onderbeplanting ten goede. Berken kleuren mooi geel in de herfst. De zaden zijn in het voorjaar belangrijk voor de vogels.

   
Es

De boom komt regelmatig voor in onze wijk, zowel aangeplant als in het wild. De es die één – of tweehuizig kan zijn kan wel 40 m hoog kan worden. De bladknoppen zijn opvallend zwart. De es wortelt diep. De bloemen ontwikkelen zich tot gevleugelde nootvruchten die in trossen lange tijd aan de boom blijven hangen. De es wortelt diep en groeit snel. Essen kunnen een leeftijd van 250-300 jaar bereiken.
    

Gelderse roos
De plant wordt tot 3 m hoog. De Gelderse roos bloeit in mei en juni met witte bloemetjes die in platte tuilen voorkomen. De randbloemen zijn steriel, de overige bloemen zijn fertiel (vruchtbaar). De randbloemen hebben de functie om insecten te lokken. Na de bloei komen er trosjes met hangende bessen, die lang aan de struik blijven zitten. Lijsters zijn er gek op en helpt hen door de winter.
 

Vlier
Vlier kennen we meestal als struik, maar onder gunstige omstandigheden kan hij uitgroeien tot een 10 m hoge boom. Een vlier in je tuin, liefst dicht bij het huis, houdt vliegen en muggen op afstand want die houden niet van de specifieke vliergeur. Ook mollen moeten er niets van hebben. Het is een prachtige struik die samen met kamperfoelie (zij zijn familie van elkaar) in het voorjaar heel vroeg groene blaadjes toont.
  

Acacia
De acacia is goed te herkennen aan zijn karakteristieke schors. Sommige acacia's hebben een veel minder grove schors dan andere. In de winter blijven er altijd wel wat bonen zitten. Tot Januari zitten er vaak nog heel veel bonen aan. Maar na wat stormen worden dat er vaak snel minder. De acacia loopt pas laat uit en in de winter tot en met Maart heeft hij meestal geen zichtbare knoppen. 
Hij ruikt heerlijk! 

Vogelkers
De gewone vogelkers is een grote struik. Bij het doorsnijden ruiken de twijgen naar bittere amandelen. De bladeren zijn gezaagd en toegespitst. De bloemen zijn wit. Hun geur is aangenaam. Dank zij hun rijkdom aan nectar worden zij graag door bijen bezocht. Uit de bloemen ontwikkelen zich erwtengrote steenvruchten die, als zij rijp zijn, glanzend zwart kleuren. Het vruchtvlees is bitter, maar niet giftig en de vogels zijn er gek op.

Beuk
De beuk is de uiteindelijke heerser in een bos en duldt daarbij geen ondergroei. Het is vaak heel donker onder een beuk. Hij laat geen daglicht door. Veel beuken zijn gesneuveld in onze wijk en uit de bosrand worden ze verwijderd. De beukenootjes zijn belangrijk voor de eekhoorns. Als de beuk groen wordt is het echt lente. Dat is in de eerste week van Mei. In een beukenbos moet je niet met zwaar materieel rondrijden.
Ze wortelen heel oppervlakkig.

Sleedoorn
Deze voorloper van de pruim bloeit in het voorjaar overvloedig en in het najaar komen er de prachtige kleine pruimpjes aan die bitter smaken. Vogels zijn er gek op. Ze bloeien heel vroeg en geven het kale bos een voorjaarsgevoel. Wel zijn ze heel stekelig en daarom broeden de vogels er graag in. Ze vormen dicht bossige hagen en worden zelden heel hoog. Alleen met heel veel zon komen er veel vruchten. In onze wijk zie je ze veel rond de volkstuintjes.

Kornoelje
De meeste soorten in onze wijk zijn niet inheems. Wel zijn het allemaal luchtige heesters die in de herfst kleur geven aan de wijk. Ze bloeien ook allemaal heel uitbundig en sommige soorten hebben vuurrode takken. Omdat ze bossig zijn gweven ze goede beschutting.Onze inheemse wilde Kornoelje is een onopvallende plant die wel weer veel bessen levert voor de lijsters in de winter. De meeste kornoeljes zorgen het het hele seizoen voor verassingen.

Lijsterbes
Zoals zijn naam al zegt valt deze boom/struik op door zijn overvloedige oranje bessen. In het voorjaar komt natuurlijk eerst de prachtige bloesem. De planten verwilderen snel en maken de bosrand ondoordringbaar. In de winter komen de trekvogels uit Oost Europa zoals de koperwieken speciaal voor de lijsterbes naar Nederland. De plant zorgt namelijk voor een goede voedselvoorziening voor vogels vanwege de lange periode  dat ze bessen draagt.

Taxus
Deze zeer giftige plant komt veel voor in onze wijk. Er staat een heel oude nabij de Klaas de Rookstraat. Deze is van binnen helemaal hol zodat we nooit de leeftijd kunnen bepalen. Hij moet vroeger ook veel gestaan hebben rond de boerderijen. De vruchten zijn framboos-roze en zien er heerlijk uit. Ook de vruchten zijn zeer giftig. Hij wordt veel aangeplant voor beschutting. Het gif wordt gebruikt bij chemokuren en is heel prijzig.

 Hulst
Een plant met altijd groene leerachtige bladeren die na de bloei ook nog schitterende rode bessen maakt. Er is erg veel hulst aangeplant in de wijk, ook vanwege de beschutting. Je hebt geen schutting nodig. De hulstbomen in onze wijk zijn bijna allemaal aangeplant en dus ongeveer 35 jaar oud. Hij zaait zich overal uit. In het begin is het een struik. Later neemt hij de vorm van een boom aan en kan uiteindelijk wel 10 meter hoog worden.

Deze lijst wordt nog aangevuld.